Transportmiddelen

Transport en vervoer, iedere dag hebben we er mee te maken. Welke keuze maak je voor welk vervoermiddel? In Nederland bewegen heel veel mensen zich dagelijks op de fiets voort. Even een boodschap doen of naar het werk als het niet te ver weg is, de fiets wordt daar veel voor gebruikt. Het verreweg meest gebruikte vervoermiddel in ons land blijft echter nog steeds de auto. Bijna dagelijks stonden er files in de ochtend en avondspits. Ook buiten de spits hoefde er maar iets te gebeuren en we stonden weer met z’n allen in een lange file. De laatste maanden zien we door de voortdurende pandemie en het vele thuiswerken wel een flinke vermindering van het aantal files. De auto is voor velen desondanks onmisbaar om van en naar het werk te gaan. De alternatieven die er zijn zoals de trein, tram, bus of metro blijken niet goed genoeg om het autoverbruik terug te dringen. Momenteel zijn mensen ook huiverig om met meerdere mensen tegelijk in het openbaar vervoer te stappen. In de Randstad wordt er veelvuldig van tram en metro gebruik gemaakt. De auto wordt dan op grote parkeerplaatsen buiten de stad gestald en de tram of metro brengt je dan snel op de plaats van bestemming.

Vrachtvervoer

Ook in het bedrijfsleven wordt er dagelijks gebruik gemaakt van diverse vervoersmiddelen. Zowel over het water, de weg, het spoor en in via de lucht worden er veel goederen op de plaats van bestemming gebracht. In bijvoorbeeld het Rotterdams havengebied wordt er veel gebruik gemaakt van transport over het spoor en via het water. Op het moment dat een containerschip aankomt in de haven moet er een enorme logistieke operatie worden opgestart. Los van het overige transport blijft het vervoer per vrachtwagen nog steeds koploper. Veel ondernemers hebben een flink wagenpark van trucks in hun bezit. Online is er een flink assortiment trucks te vinden bijvoorbeeld een Camionnette occasion. Dit is een kleine bestelwagen waar je toch best veel in kunt vervoeren.

Vervoer en het milieu

De hoeveelheid dagelijks verkeer is een belasting voor het milieu. De overheid doet er zo veel mogelijk aan om de uitstoot van schadelijke stoffen terug te dringen. Elektrische auto’s en bussen zijn steeds meer in opkomst. Binnensteden die niet meer toegankelijk zijn voor dieselauto’s is ook een poging om de schade voor het milieu te beperken. Beetje bij beetje worden er stappen gezet om het milieu te sparen en ons vervoersgedrag aan te passen. Of de huidige maatregelen in de toekomst effect hebben gehad zal later moeten blijken, het begin is er in ieder geval.

Geef een reactie