Gebruik aaltjes tegen rouwvliegjes

Met aaltjes tegen rouwvliegjes beschermt u uw planten tegen insecten en houdt u ze gezond. Varenrouwmuggen kunnen er namelijk voor zorgen dat uw urban jungle flink uitdunt. Vooral de larven van deze vliegen richten grote schade aan. Deze eten namelijk de wortels van uw planten waardoor deze kunnen sterven. En dat is natuurlijk zonde als u het kan voorkomen. Vooral stekken en jonge planten zijn vaak het slachtoffer. De plant sterft dan al voordat u er van heeft kunnen genieten.

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn zogenaamde plaaginsecten. Ze zijn klein en zwart en leven vooral in warme en vochtige omgevingen, vooral bij planten. U vindt ze bijvoorbeeld in uw woonkamer, slaapkamer of serre. De kleine zwarte beestjes ziet u waarschijnlijk wel eens rondvliegen, maar het zijn vooral de witte larven met zwarte kopjes die schade aanrichten. Net als alle larven eten ze zich vol om vervolgens in vliegen te kunnen veranderen. Het vervelende van deze specifieke larven is dat ze zich vol eten aan uw plantenwortels. Die kunnen daardoor ziek worden en langzaam sterven. En daarnaast wordt u waarschijnlijk ook niet vrolijk van het gezoem van de volwassen vliegjes.

Wat zijn aaltjes?

De aaltjes zijn kleine wormpjes die de larven parasiteren. Ze zorgen er zo voor dat de larven zich niet kunnen ontwikkelen. Ze komen van nature in de bodem voor en zijn niet schadelijk voor mensen of dieren. Behalve voor de rouwvliegjes dan. Het is daarmee een erg natuurvriendelijke manier van bestrijden.

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Door aaltjes tegen de rouwvliegjes te gebruiken zorgt u ervoor dat de larven niet uitkomen. Als de larven niet uitkomen verschijnen er ook geen nieuwe vliegen. Daardoor krijgt u vervolgens ook geen nieuwe larven meer. Dat betekent geen gezoem meer van de vliegjes, maar vooral dat uw planten niet meer ondergronds worden aangevreten. Soms zijn er zoveel larven dat er naast de aaltjes tegen rouwvliegjes nog extra zwaar geschut nodig is. Gebruik dan bijvoorbeeld bodemroofmijt. Deze mijten bestrijden ook de volwassen insecten.

Zo gebruikt u ze

U vermengt de aaltjes met water en giet het bij de potgrond. Om te zorgen dat uw planten altijd beschermt blijven herhaalt u dit elke 4 weken. Dat is namelijk hoe lang de aaltjes tegen rouwvliegjes werkzaam blijven. Binnen kunt u de aaltjes het hele jaar door gebruiken, buiten moet de grond minimaal 10°C zijn.

Geef een reactie